TOP
Desszert Recept

Aranygaluska, főzött vanília krémmel

Azt hiszem ezzel megkoronázhatjuk a hetet, és megjutalmazhatjuk magunkat, amiért kibírtunk még egy hetet a karanténban

Hozzávalók:
Tészta:
470g liszt
40g vaj
250ml tej
20g élesztő
85g cukor
1cs só
2 tojássárgája

Diós forgató:
280g dió
100g olvasztott vaj
80g porcukor

Vanília sodó:
60g porcukor
20g vaníliás cukor
1tk vanília aroma
700ml tej
5 tojássárgája

Elkészítés:

A tej felében egy ek cukorra felfuttatjuk az élesztőt. Amíg fut, kimérjük a többi hozzávalót és a dagasztó gèp táljába tesszük.
Amikor felfuttat az élesztő akkor hozzàöntjük és 10 perc alatt kidagasztjuk a géppel.
Ezt egy órára felre tesszük kelni, addig a sodó hozzávalóit a tej kivételével egy lábasba mérjük, és csomómentesre keverjük. Majd hozzákeverjük a tejet is kisebb részletekben, és felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
A diós részhez a diót a cukorral késes aprítóba tesszük, és összedaráljuk.

Ha megkel a tészta akkor 1,5cm vastagra nyújtjuk, nagyjából egyforma korongokra szaggatjuk, először az olvasztott vajba, majd a diós cukros keverékbe forgatjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és 20 percig még kelni hagyjuk őket. Ezidő alatt a sütő előmelegszik 180C-ra, ahol 35 perc alatt arany barnára sütjük.

A sodóval találjuk is.

[ ÉN A HELYETEKBEN AZONNAL DUPLA ADAGGAL KEZDENÉM!]