TOP
Utazás

Görögország

Ebben a nehéz korszakban, amit mi az egyetemen csak vizsgaidőszak néven ismerünk, az az egy dolog tarotta bennünk a lelket, hogy amint vége szedjük a sátorfánkat és irány a tengerpart!

Már előtte hetekkel lefoglaltuk az utat, hogy biztos helyünk legyen a magyarok által kedvelt Parálián. Szerencsére sikerült egy nagyszerű szállodában helyet foglalni, ahol klíma biztosította, hogy a dél körüli 40 fokos hőmérsékletet átvészeljük a barátaimmal. Először is bemutatnám nektek a két csodás nőszemélyt, akik szebbé tették a két hetet amit a homokos tengerparton töltöttünk:

És nem meglepő, igen minden nap dél körül keltünk, hiszen a görögök más mentalitással vannak megáldva, mint mi magyarok, náluk a délutáni szieszta szent, mindenki a parton napozik, a boltok jobb esetben nyitva vannak, de inkább ne zavarjuk a tulajdonosokat ha van rá mód 🙂

Katerini – Paralia, ahogy a magyar lakosság ismeri, vagyis Katerini tengerpartja szinte csak magyar turisták fogadására van berendezkedve, nagyjából mindegyik árus beszél alap szinten magyarul, de ha akihez betérünk és éppen nem, 1 perc alatt ott terem valaki, aki folyékonyan beszéli a nyelvet. Persze angolul is mindenki kommunikál, de lényegében a magyarral is elboldogul az ember!

Az emberek nyugodtak, kedvesek és barátságosak. Senki nem idegeskedik, a legnagyobb nyugalommal ülnek a 1 – 99 éves korig a közeli tavernában és isszák az amúgy hagyományos görög jeges kávéjukat, mintha nem lenne náluk válság éppen, igaz ez gyakorlatilag abban nyilvánult meg, hogy naponta csak 100 eurót tudtak felvenni a bankkártyájukról, de a mindennapi életüket ez nem rázta meg különösebben.

Szervezett programokon is részt vettünk, így jutottunk el Görögország, talán egyik legszebb pontjára, ami az UNESCO világörökségi listáján is szerepel a Meteora kolostorokhoz, ahol lélegzetelállító látvány fogadott minket, amit szavakban nem is igazán tudok visszaadni, jöjjön inkább jópár fotó, és panorámakép, ami teljes méretben is megtekinthető, ha rákattintotok!

A kolostorok olyan élményt adtak nekünk, amit máshol a világon tényleg nem tudtunk volna átérezni, maga a környezet amit kialakítottak az évtizedek alatt, egyedivé teszi a műalkotásként számontartott kolostorokat.

 

A két hétbe még belefért kis kirándulásunk Skiathos szigetére, ahol a Mamma Mia! című filmet is forgatták. Egy eurót sem sajnálok abból, amennyibe a két kis kirándulás került, mert az amit, Skiathoson láttunk és éreztünk megfizethetetlen! Az emberek kedvesek, isteni finom ebédet kaptunk, bármelyik kis boltban vettünk szuvenírt, legyen az egy 1 eurós hűtőmágnes vagy 15 eurós fali dísz egy kis ajándék járt mellé, amit jó szívvel adtak.

Nézzünk pár képet, hiszen az adja vissza az igazi élményt: