Ma elkészítettem életem első, de biztosan nem utolsó gyümölcskenyerét! Az alapreceptet, a Nők Lapja Konyha különszámában találtam, igaz csak az arányokat tartottam meg, mert végül teljesen a saját szám ízére formáltam a receptet.
Hozzávalók:
1 tojás
1dl tej
10dkg porcukor
10dkg vaj
20dkg liszt
1 csomag sütőpor
1dl Unicum Szilva
(Ehelyett eredetileg rumaroma volt, de ez sokkal különlegesebb!)
Töltelék:
szárított vörös áfonya
datolya
dió
Elkészítés:
A vajat a mikróban megolvasztjuk, és hozzákeverjük a porcukrot. Itt jöttem rá, hogy tulajdonképp ez nagyon hasonlít a kuglóf receptre, de mégis más. 🙂
Szóval ha a cukrot összekevertük a vajjal, utána mehet bele a liszttel elkevert sütőpor, majd a tojás. Ezután adjuk hozzá a durvára tört diót és az aszalt gyümölcsöket. Itt megjegyezném jó tanácsként, hogy ha a gyümölcsöket belekeverés előtt lisztbe forgatjuk, akkor nem fognak az aljára süllyedni sütéskor! Azért nem írtam arányokat, mert minél több annál jobb. Nálam egy-egy marék volt mindből. Adjuk hozzá az Unicum szilvát, majd végül a tészta állagán lazítsunk a tejjel, hogy sűrű masszát kapjunk.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 25-30 perc alatt süssük készre. Persze tűpróbával azért ellenőrizzük majd, hogy mindenhol megsült-e a tészta.
Egy finom kávéval, vagy egy pohár tejjel már tálalhatjuk is!