FEL
Cikk

Konyhafelújítás 1×1, avagy megéri-e csináltatni?

A konyhacsere sosem egyszerű dolog. Ez az a helyiség ami tagadhatatlanul a lakás szíve. Gasztrobloggerként én ezt különösen igaznak vallom.

A felújítás kálváriáját szerettem volna nektek megmutatni ebben a bejegyzésben.

Előtte képek:

Ez a nagy szekrény a spájz funkciót látta el, ami habár praktikus volt méretileg a 250 centiméteres magaságához csak 5 polc társult, így a hely kihasználás nem volt épp praktikus.

A sarok részt utáltam a legjobban, a hely leginkább itt volt ugyanis elpocsékolva. Nézzük csak a dekoratív, ám rettenetes sarokelemet a felső részen. Mutatósnak mutatós, de gyakorlatilag két tortatartón és a dísz üvegeken kívül mást nem lehetett ide tenni. Az alja szintén zenész, itt az ajtóval együtt nyíló fém kosár volt, ahol szám szerint 6 darab serpenyő fért el, és néhány tálca az aljában.

Ehhez képest most ezek helyén a padlótól a plafonig tartó 10 polcos tökéletes spájz szekrény található.

És hát a sütő, ami miatt az egész program elindult.

(A rendetlenségért és a képek minősége miatt elnézést kérek, de már kipakolásban voltunk és este jutott eszembe, hogy kéne lőni pár előtte képet.)

2017.05.26.

Ha szemfülesek voltatok akkor Instagrammon feltűnhetett, hogy nem nagyon tettem ki fotókat amik a lakásban készültek volna, az utóbbi hat hétben. Ennek az az oka, hogy nem volt hol fotózni, mivel a konyhát kibontották, a szobában a gardrób helye üresen tátongó űr volt, a nappali használhatatlanná vált a konyhából kikerülő kismillió tányér/kanál/villa/ stb. miatt mondanom sem kell embert próbáló időszak volt. Persze mellette nem szerettem volna elhanyagolni a blogot, így minden adandó alkalmat megragadtam a főzésre (munkahely, családi látogatások), hogy maradjon értelmes tartalom az oldalon.

A videós részleg most sajnos emiatt nem igazán volt toppon, a hiányosságok miatt.

Férfiasan bevallom, legjobban a mosogató hiányzott. Nem is gondoltam eddig, hogy milyen központi szerepe van a víznek a konyhában! A kádban mosogatni külön kihívás, a kézmosóban szintén! Nem egy tányérom bánja rutintalanságom a csapban mosogatásban sajnos 🙁

A hetek során kiderült, hogy az az asztalos akivel a beépített szekrényt szerettem volna csináltatni külföldre ment dolgozni, természetesen a tőlem felvett előleggel a zsebében. A rendőrség azóta is keresi az “Úriembert”, akit nevén nevezhetek, hiszen megérdemli. Molnár Zoltán szegedi asztalos, aki senkinek sem ajánlok!

Azóta sem lenne szekrényem, ha nem rendelek az IKEAból egy óriási PAX-ot. Amibe azóta bele is szerettem, akkor is ha csak pár napja van a lakásban! Viszont nem dobozokból, és kupacokból öltözni nagyon jó dolog 🙂

Közben, mivel nagyon türelmetlen vagyok megbíztam egy másik asztalos a konyha elkészítésével. Először csak új konyhapultot, és gépeket szerettem volna, aztán kiderült, hogy nem eszeveszetten sok a különbség a komplett új konyha, és az eredeti elképzelésem között.

Itt kezdődtek a bonyodalmak 😀

Ugyanis aláírtuk az előszerződést, és erre egy hétre lekerült a falról a régi konyhabútor. Azután nem igazán találtam fel magam a lakásban, tekintettel arra, hogy én eddig nagyon sok időt töltöttem itt.

Köszönet az ETA Hungary Kft-nek, amiért jelentős kedvezménnyel eladtak nekem egy világújdonságnak számító 4 ajtós hűtőt, hogy ez legyen a konyha második legfontosabb berendezése a mosogató után!

Gyakorlatilag a konyha a mikróból és a hűtőből állt 5 hétig…

Kezdődött az apró munkálatokkal, mint a csempe felrakása, és a víz, valamint villanyvezeték szerelés.

Kiderült, hogy a kivitelező a konyhai csempét valamiféle hálós technikával tette fel, így nem igazán tudták volna leverni, mire ez kikristályosodott, egy tenyéri darabot sikerült leszedni 40 perc alatt. Így maradt a másik megoldás, hogy rátették a fenn levőre az új metro csempét. Gyönyörű lett, még így ebben a fázisban is jól mutat, attól függetlenül, hogy körülötte egy romhalmaz minden 🙂

Szép lassan megjött minden új konyhai berendezés, amit a glamour kupon napokra időzítettünk vásárolni, bár a Media Marktban óriásit kellett csalódnom ezúttal. A meghirdetett 20%-os kuponok, amik az újságban is szerepeltek semmit nem értek. A kinézett új Elektolux szettre 8% kedvezményt adtak, ami a közel 500.000Ft-nál amit ott hagytunk nagyon jelentős különbség!

Szépen lassan ki is hozták őket, mivel végül “készlethiányra”  hivatkozva online kellett rendelni, és 2,5 hét lett mire egyesével kihozták a gépeket. Viszont, legalább ingyen! 🙂

Így már minden megvolt, “csak” maga a bútor hiányzott, ami a szerződés szerint 05.20-ig bekerül a lakásba, bár az előzetes tárgyalások alapján május első hete lett ígérve, aztán persze lett belőle jópár hazugság, füllentés, kínos lebukás. Ebben az időszakban 2-3 órákat aludtam, mert az első asztalos után az új pont 5x annyi előleget vett fel, így igencsak rosszul érintett volna, ha meglép.

Persze minden jó, ha a vége jó alapon 05.19-én a bútor 90%-os készültségben a helyén állt, a víz mondjuk nem folyt a mosogatóban, a gépek egy része bekötve, néhány apróság hiányzik csak a tökéletes konyhához.

Persze ő is, mint minden asztalos túlvállalja magát, de legalább ideért, és azzal a bútorral, amit megbeszéltünk!

A kezdeti öröm után jöttek elő a nevetséges kivitelezési hibák, amiket nem is firtatnék, a lényeg, hogy ismét új asztalos után kell nézzek, ugyanis jelenlegi is kontárnak bizonyult, mellesleg notórius hazudozónak, ezen kívül. Ez a két párosítás pedig nagyon nem gyere be nálam.

( Krucsó Zsolt azóta több fórumon is felbukkant, mint notórius hazudozó és hitegető, így én még szerencsére időben adtam ki az útját.)

A lényeg, hogy ez az ember egy vicc, egy akkus csavarozóval én magam jobban össze tudtam volna rakni a a bútort. Ha van kedvetek és időtök energiátok olvassátok el a fenti linken az én és mások reakcióit a munkájára.

Jelenleg így áll a konyha, a sarok részt magamnak kell befejezni, szabatni kell rá legalább 4 új ajtót, és néhány apróságot, amit a kedves asztalos nem éppen átgondoltan szerelt be, persze ezzel jelentős plusz költséget okozva.

Konklúzióként leszűrhető, hogy ilyen konyhát biztosan nem kaptam volna sehol, még az IKEA-ban sem. Ami teljesen az én ízlésem tükrözi, és passzol a lakás minden adottságához. Az idegeskedés ami vele jár sajnos nem csak nálam jelentkezett, a szomszéd megnyugtatásomra közölte, hogy amikor ők költöztek be a lakásukba az asztalos 1,5 évig csinálta a konyhát, úgy, hogy még ismerték is!

Szóval az, hogy nálam valóban ideért a konyha, még ha darabokban is, a tervezett 6 hét alatt csodának számít a XXI. században.

Kevés a jó asztalos, mert mindenki külföldre ment dolgozni. Viszont kereslet megmaradt a munkájukra, így a munkadíjuk az egekbe emelkedtek, a munka minősége pedig ezzel arányosan sajnos csökkent.

Ha újra kezdeném a felújítást nem biztos, hogy a komplett bútort cserélném, bár ha csak elemeket csináltattam volna az sem járt volna kevesebb idegeskedéssel.

A lényegi részek már működnek, (sütő,főzőlap, és hamarosan is a páraelszívó is felkerül) így nemsokára teljes értékű konyhát köszönthetek a lakásban 🙂

Szóval nagyon sok finomságra készüljetek!

2017.09.14.

A jelenlegi képek a mai reggelen készültek, immár a festés után, amiről külön bejegyzés fog születni.