TOP
Cikk

Lakásfelújítás egy hónap alatt?

Egy nagyon jó barátom Szegeden nemrégiben vásárolt egy lakást, aminek a felújítási munkálatait, és belső kivitelezését részben rám bízta.

Először megmondom őszintén féltem a feladattól, mert összesen egy hónap állt nagyjából rendelkezésünkre, ami alatt le kellett vezényelni egy komplett festést, és nulláról be kellett rendezni a lakást, ami nem mindennapi adottságokkal rendelkezik.

Egyrészt elég sok a dőlt fal, mégis élhető tereket szerettünk volna kialakítani, másrészt az elosztás sem mindennapi, harmadrészt pedig az előző tulaj valamilyen ötletnél vezérelve a fürdőbe egy szaunát tervezett, aminek következtében a helyiség alapterülete 10nm, és elhelyezésre került benne egy sarokkád. A probléma csak annyi, hogy a szauna végül nem került a lakásba, a fürdő viszont brutálisan nagy lett a lakás méreteihez képest.

Azokután, hogy a saját lakásom kivitelezését én egy évig húztam, itt minden probléma egy hónap alatt jelentkezett, szóval sok álmatlan éjszakát okozott a lakás, de végtére is a képeket elnézve sikerült olyat alkotni, hogy magam is szívesen birtokba venném a rezidenciát! (Egyébként a lakás kiadó lesz október 15-től, ha valakit esetleg érdekel írjon, és megosztom vele a részleteket)

De ne szaladjunk ennyire előre nézzük honnan indultunk:

A lakásba belépve egyből a konyha-étkező-előszoba fogad minket, ami elég 80-as évek hangulatot idézett, annak ellenére, hogy a társasház ahol a lakás van, csak 13 éves. Szerencsére ettől a bútortól gyorsan sikerült megválni, és tervezhettük az új konyhát a helyére. Annyit kell tudni, hogy a festést, bútor szerelést mi csinaáltuk, a víz, gáz illetve villany bekötéshez hívtunk szakembert a biztonság kedvéért.

A lakás többi része, hogy is fogalmazzak eléggé érdekes stílusban, olyan “kubista” jegyeket idézve, házilag lett ecsettel lefestve rózsaszínre, amin itt-ott átütött az alap krém festék, amilyen eredetileg volt a lakás.

A járólap hála az égnek nagyon jó állapotban volt, így az maradt az eredeti.

Így nem is volt kérdés, hogy festéssel kezdünk, illetve a leendő bútorok megrendelése következett a folyamatban, ezzel párhuzamosan. Itt megjegyezném, hogy hihetetlen, hogy ha ma Magyarországon az ember venni akar valamit, szinte az IKEA az egyetlen bolt, aki készletről tud neki bútort adni, és nem kell 6-8 hetet várnia a választott bútorra.

Őszintén megmondva, a festés is óriásit dobott a lakáson, mert sokkal modernebb, fényesebb, és szebb lett, hála a 3 napos glettelés, csiszolás, festés procedúrának.

A legutóbbi, hogyan álljunk neki festeni otthon cikkem pedig nagyon jól jött, mert ismét bebizonyosodott, hogy mindenki a saját hibáiból tanul, így mi is az abban feltüntetett “10 parancsolat” alapján festettünk most, és nem bántuk meg 🙂

A szín egyébként a Poli-Farbe – Intaller fehér, illetve a Dulux – Türkíz Talizmán.

Ezután jött a konyha, ahová új bútort terveztem, ami természetesen az IKEA-ból jött, és ismét dicséret illeti a svéd gyártót, minden flottul ment az összeszerelésnél, annyi bakival, hogy meglátásom szerint nem a legutolsó mozzanatnak szánt “lábazat felszerelésekor” kellene kiderülnie, hogy ha a lábat minimum magasságra állítja az ember ugyebár, hogy minél stabilabb legyen, akkor az előre gyárott lábazat bizony nem fog felmenni a bútorra. De ezt egy 2-3 óra káromkodás, illetve egy kézi műanyag fűrész segítségével megoldottuk végül.

A másik amivel buktatókat állít az IKEA a gyanútlan vásárlónak az a mosogatógép ajtó. Ami ugyanis nem fog a máshol vásárolt mosogatógéppel működni, ha csak nem törődünk bele, hogy az ajtó 45 fokban nyílik. Azonban néhány YouTube videó, és a szuper asztalos ismerős segítségével levágtunk egy darabot az ajtóból, így működőképes a rendszer, anélkül, hogy egy 8 centis lyuk tátongana a gép alja, és a lábazat között.

Ahogy látjátok felső elemet nem terveztünk a konyhába, egyrészt a költségek csökkentése, másrészt a design szempontjából is jobban mutatnak kis térben a nyitott polcok.

A régi csempét is újítani szerettük volna, azonban a burkoló árajánlatánál szívrohamot kaptam, mert nem nm alapon, hanem sikerdíjas rendszerben vállalta volna el a kb. 4 méteres szakaszt. Szóval mi kitaláltunk egy sokkal gazdaságosabb, és egyszerűbb megoldást. Ami pedig nem más mint a fürdőszobai 3D habtapéta, ami tökéletesen illeszkedik a régi csempére, és jobban is néz ki, mint amit fel szerettünk volna fixre tetetni. A tapéta vízálló, és elvileg hőálló is, de a biztonság kedvéért egy védő lapot odatettünk a tűzhely mögé. Egy fél éjszakánk elment vele, de szerintem megérte!

A munkálatok befejezése után nem sokkal megérkezett a bútor is, így egy hétvége alatt összedobtuk a konyhabútort 🙂 Egyébként teljesen megértem miért kérne az IKEA 85.000Ft-ot az összeszerelésért 🙂

Ezután bekerültek a már meglevő gépek, amikor is kerdült, hogy nekünk bizony beépített mikrónk lesz, mert amit vetünk nagyon hülyén mutat a neki szánt helyen. Szerencsére gyorsan meg tudtunk válni tőle, és már jött is az új jövevény.

Ezután jött egy nagyobb falat, a “Hogyan is ne rontsuk el a munkalap kivágást, mert az bizony zsebbenyúlós lesz!” – részfeladat.

Viszont imáink meghallgattattak, és nem vágtunk plusz lyukat a munkalapba 🙂

A mosogató kivágás is flottul ment, utána pedig a főzőlap is helyére került.

A konyha egyébként a szívem csücske, de gondolom ezzel nem mondtam újat, és nagyon jól néz ki berendezve 🙂

A nappali érdekes, mert egy egyenes fal van benne, ahova a bútor fel is került, és vele szemben helyezkedik el az ülőgarnitúra, majd tőle jobbra egy apró, de praktikus dohányróasztal, balra pedig egy dolgozósarok, ami meglátásom szerint minden lakásban kell, hogy legyen.

A hálóban egy óriási gardrób szekrény kapott helyet, illetve egy “King Size Bed” azaz 180×200 felületű Sanoma Tölgy színben. Az egész lakást igyekeztünk erre a színre, és a fehérre felépíteni, hogy egységes, rendezett hatást keltsen.

Rengeteg munka és idő, illetve pénz lett beleölve a lakásba, viszont így visszatekintve megérte minden egyes percet, harci sérülést rááldozni.

A bútorok lelőhelyei:

Konyha: Ikea
Decor: FF Home, Pepco, Ikea, Jysk
Konyhagépek: Euronics
Tapéta: Möbelix

Nappali
Bútor: Mömax
Ülőgarnitúra: JYSK
Dohányzóasztal: JYSK
Szőnyeg: IKEA
Decor: Pepco, Kik, JYSK
Dolgozóasztal: JYSK
Szék: Möbelix

Hálószoba: 

Bútorcsalád: Mömax
Szőnyeg: IKEA
Éjjelilámpa: Pepco
Ágyneműhuzat: IKEA
Tükör: JYSK