FEL
Desszert Recept

Vaníliás – Fahéjas Puffancs

A tavaszi karantén sztárja minden bizonnyal a puffancs volt, amit át is kereszteltek sokan “karantén sütire”. Ha még nem próbáltad ki, akkor itt az ideje!

Hozzávalók
(10db-hoz)

A tésztához :
300g liszt
1 kk só
3 ek cukor
150ml langyos tej
75g puha vaj
1 tojás sárgàja
25g friss élesztő
A krémhez:
300ml tej
1 cs vaníliás pudingpor
3 ek kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
50g vaj
A tetejére:
25g olvasztott vaj
5 ek kristálycukor
1 ek fahéj
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés :

A langyos tejben egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az összemorzsolt élesztőt. Ha kész, a tészta hozzávalóival kidagasztjuk, és meleg helyen 45 – 50 percig kelesztjük.

Közben elkészítjük a vaníliás krémet. A tejből, a cukorból, a vaníliás cukorból a szokásos módon sűrű pudingot készítünk, és még melegen belekeverjük a vajat, majd kihűtjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk. A darabokat gombóc formára igazítjuk, majd egyesével hosszú csíkot nyújtunk belőlük. Az egyik végén az egyharmad részét derelyevágóval vagy késsel ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd a másik végétől kezdve feltekerjük.

A megtöltött tésztákat sütőpapírra tesszük, konyharuhával letakarjuk, és még rövid ideig pihentetjük. ( 10 perc elég ) Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt kifliket 12-15 perc alatt sütjük készre.

Míg sülnek megolvasztunk két evőkanál vajat. Kristálycukrot keverjünk ki egy csapott evőkanál fahéjjal.

A kifliket, amint kivesszük a sütőből megkenjük olvasztott vajjal, majd meghempergetjük a cukros fahéjban.